Hvorfor Mig Og Min Borderline?

Da jeg lagde de første tanker om Mig Og Min Borderline, havde jeg kun kendt til min borderline-diagnose i nogle få måneder. Men allerede i den periode oplevede jeg at være enormt sårbar i forhold til omverdens reaktioner. Oveni var der flere af mine nærmeste pårørende, der ikke var glade for at søge oplysninger på engelsk. Så hvis jeg skulle have noget, der gik længere end de officielle kilder i Danmark, var jeg nødt til at gøre noget. Dermed blev www.migogminborderline.dk født.

At fortælle andre om sin sygdom, og hvad den handlede om, var sværere end jeg troede. Ihvertfald ikke uden at smide en regulær link- og bogstorm i hovedet på dem! Det var svært at svare på de gængse “hvad”, “hvorfor” og “hvordan” spørgsmål – bare for at tage et udpluk. Samtidig gjorde diagnosen det svært at give et klart billede til andre, fordi jeg jo kun kunne fortælle, hvordan den FØLES at have fra min side af bordet.
For problemet med borderline er nemlig, at mange veje fører til Rom.
Det er ikke noget medfødt som fx ADHD eller asperger.
Det er heller “kun” psykisk – det er også fysisk.

Og jeg ville lyve, hvis jeg sagde at jeg ikke var hunderæd for at udstille mig selv og opleve omverdenens stigmatisering – igen.

Borderline er en udviklingsforstyrrelse

Borderline er en personlighedsforstyrrelse. En personlighedsdforstyrrelse er en udviklingsforstyrrelse, der opstår inden for de første 3-4 år af et barns liv. Der er uenighed om, hvor mange der har borderline i samfundet, men ifølge Psykiatrifonden anslås det at ca. 1,5% bærer diagnosen. Dertil kommer et mørketal af uopdagede tilstande.

Dette er  en større del af befolkningen end man tror. Derfor er borderline både den hyppigste personlighedsforstyrrelse – og den ENESTE (såvidt det vides), hvor man gennem terapi kan reducere sine symptomer så meget, at man ikke længere opfylder kriterierne for diagnosen. Det betyder dog ikke, at man er fri for problemer eller ikke har svært ved relationer i forhold til mennesker med en mere normal udviklet hjerne. Det er en vigtig dimension i helbredelsen – at det ikke nødvendigvis LØSER alle problemer at komme ud af diagnosen, da diagnoser er et hjælpeværktøj der kan gøre det nemmere at hente hjælp i etablerede system.

Hvor og hvordan opstår borderline?

Borderline opstår ofte i familier med forskellige slags misbrug – fx alkohol eller seksuelle krænkelser/misbrug af børnene. Den kan ligeledes ses hos forældre med uerkendte psykiske diagnoser og afledte dysfunktionelle mønstre. Men der kan som tidligere nævnt være 1000 veje til borderline-diagnosen. En af kernepunkterne er dog en udtalt frygt for at blive forladt – også som voksen.

Den kræver uddannet personale at afdække en skjult diagnose såvel som behandle dem. Men med korrekt behandling og evt. medicinering afhængig af side-diagnoser (komorbitet) kan man finde vejen ud til livet og sundere relationsmønstre gennem behandling.
For alle borderlinere – især dem i behandling – er fokus at få ro på sig selv og håndtere deres følelser på en sundere måde.

Både til dig med borderlinediagnose og de pårørende

Denne hjemmeside er derfor dedikeret både til dem, der har fået diagnosen borderline såvel som pårørende.
Det kan være overvældede med al den nye viden man skal tilegne sig – ofte efter flere års konflikter i relationerne, og det kan føles som endnu et projekt der vil fejle. Men giv ikke op! Der ER lys for enden af tunnelen!
Denne her blog er også til dem, der har mistanke om nogen de kender lider af diagnosen. Til dig skal du vide, at det er muligt at få en bedre relation til vedkommende.

Det er ikke nemt – det ved jeg selv. Derfor er det mit håb at du som læser kan blive klogere. Og ikke mindst finde modet til at opsøge behandling eller mere viden.

Er der overhovedet nogle fordele ved at være borderline?

I takt med at jeg læste fagbøger om sygdommen, fandt jeg ud af, at der også er fordele ved diagnosen. Og det er vigtigt også at have med i sin selvforståelse. Efterhånden som jeg læste mere, blev det desværre også klart, hvor nedtonede fordelene er. Der er et klart socialt stigma, hvis man er borderline, og det bliver ikke bedre af misinformationen derude.
Efter at have læst bøger om borderline, så jeg hjemmesider med decideret FORKERT information. Denne misinformation er med til at opretholde stigmaet om borderline.

Mit fokus er ikke kun på at vise siderne af sygdommen – men også at fortælle den gode historie. Derigennem får jeg forhåbentlig fortalt de gode historier også. Faktisk er mange af borderlineres voldsomme reaktioner på grund af de utroligt sensitive “antenner” vi er udstyret med. Vi kan lugte en løgn og se smerte hos andre, som normalt ikke er tydelig. Vi har utrolig meget empati og indlevelse, som er det der gør os sårbare i første omgang. Mange borderline-ramte kan beskrive sig selv som “særligt sensitive”. Det er vi også – men reaktionsmønstret hos en borderline-ramt og så en særlig sensitiv har nogle andre komplikationer, som særligt sensitive meget sjældent oplever.

Det hele handler om øjnene der ser – og borderline er ikke kun det jeg troede det var. Det er også en masse andet.

Velkommen til Mig Og Min Borderline – jeg ønsker dig god læselyst!