forsiden af bogen I hate you don't leave me
Bøger på engelsk

BOG: I hate you – don’t leave me af Jerold J. Kreisman & Hal Straus

There are an estimated 18 million sufferers of BPD (Borderline Personality Disorder, red.) living in America today – each displaying remarkably similar symptoms:
– A shaky sense of identity
– Sudden outbursts of anger
– Oversensitivity to imagined or real rejection
– Brief, turbulent love affairs
– Intense feelings of emptiness
– Eating disorders, drug abuse, and other self-destructive tendencies
– An irrational fear of abandonment and an inability to be alone

Kilde: Bogens bagside

Min første bog om borderline

I Hate you, don’t leave me var min første rigtige bog om borderline udover net-artiklerne. Mange hjemmesider skraber jo kun i overfladen på diagnosen, og jeg havde brug for at vide mere.

Det også var den første bog jeg købte om borderline-diagnosen.
Bogen gav endelig klarhed over, hvilke udfordringer jeg havde stået med hele livet, og hvorfor det var så svært at blive dem kvit.

Borderline er en psykisk og fysisk sygdom med skader på både nervesystem og følelser, og som i de øvrige bøger, vises det også, hvorfor den er svær at spotte, selv for folk i det psykiatriske system.

Eksempler og cases fra amerikanske klinikker

Forfatteren giver via eksempler, case stories og viden sin erfaring som behandler af borderline-patienter videre i et samspil mellem de øvrige diagnoser i DSM-systemet og fortæller, hvilke udfordringer der også er som pårørende, blandt andet hvordan man kan trænge igennem vandfaldet af følelser, som mange borderlinere bliver fanget i.

Hvorfor er borderline så svær at spotte som diagnose?

De første 100 sider af bogen beskriver årsagerne til borderline-diagnoser, og hvorfor diagnosen kan være svær at se – borderline patienter kommer nemlig ofte ind med alverdens andre diagnoser som depression, angst, selvmordsforsøg og selvskade. Faktisk drages der en stærk forbindelse mellem fx spiseforstyrrelser og borderline. Forfatteren fortæller om de særskilte karaktertræk i diagnosen og sammenligner den med de resterende diagnoser på DSM-spektrummet. Eksempelvis er der mange fællestræk mellem bl.a. ADHD og borderline, hvad jeg ikke vidste. Men jeg selv tænkt over ad flere gange, om jeg var ADHD.

Første gang jeg følte mig set og hørt


Bogen gav endelig svar på så mange af mine spørgsmål, og jeg slugte halvdelen på en weekend. Det var sådan en lettelse af læse. Selvom bogens omdrejningspunktet er amerikanske forhold, så giver den et grundigt indblik i sygdommen og dens rødder, som altid har været et fragmenteret billede i mit hoved. Pludselig blev brikkerne samlet og jeg kunne se puslespillets motiv. Derudover har den et praktisk indeks samt appendix, hvor man kan finde flere oplysninger, hvis behovet skulle opstå.

Fremhævede kapitler:
The World of Borderline
Chaos and emptiness
Roots of the borderline syndrome
Communicating with the Borderline
Coping with the Borderline

2010-udgave.
Forlaget Tarcher Perigee (an imprint of Penguin Random House)
Originalens udgivelsesår: 1989/91
Opdateret version med nyeste forskning og resultater i 2010
240 sider.
Bogen er på engelsk.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *